O pořadu Scéna s Mary C

Peace Unity, Love, Having Fun ... Creativity and Transformation! Kruton představuje hudbu, která mluví jazykem rapu, tedy hip hop, jeho kořeny, ale také současné proměny a nové směry. Hudbu a nové zvuky pro vás vybírá, playlist sestavuje a komentuje badatelka v oblasti groovu Mary C. Dříve Kruton, od ledna 2014 Scéna s Mary C.

Aktuálnost a otevřenost 
Většinu playlistu tvoří to nejnovější z rapu, soulu, R'n'B a elektroniky, proto si pořad vymyslel škatulku křupavý hip hop a groovy budoucnosti. Kontext je důležitý, a tak se často srovnává, připomínají se kořeny a rozkládá se na samply. Scénu reprezentují 4 uši, které toho stihnou poslechnout mnoho a jsou otevřeny novým zvukům i myšlenkám.

Rozhovory 
Pátým elementem hip hopu je "knowledge" a to na Scéně s MaryC nesmí chybět. MaryC se ráda učí, a proto se ptá zkušených, odvážných i šílených. Minimálně jednou měsíčně tedy prezentuje rozhovor s nějakou výraznou osobností české nebo zahraniční hudební scény. V minulosti to byli například Suzi Analogue, Portformat, The Clonious, Homeboy Sandman, Hezekiah, Serengeti, Paul White, The Purist, B. Lewis & Miles Bonny, Napszyklat, Shabazz Palaces, Clipping, Submerse, Burney MC, Radimo, Bonus, Kyklos Galaktikos, label Ty Nikdy anebo James Bartlett z muzea MoCADA, protože vizuální stránku – módu, videoklipy a obaly desek – je třeba také zkoumat.

KREATON
Dvakrát měsíčně je na Scéně Kreaton, který radí hudebním tvůrcům. Tuto speciální relaci o hudebním hardwaru a softwaru připravuje společně s MaryC rapper, producent a grafik Bonus aka Martin Tvrdý. Jednou měsíčně je Kreaton diskuzní, zve si hosty a otevírá témata, která většinou hudební scénu rozdělují. Kreaton připravuje také video blog. 
Dalšími členy KRU jsou grafický designér a DJ Zerwox z kolektivu Okolo, pravidelný host specializující se na temný a nemocný hip hop, a kreslíř Radim Lisa, autor plastelínových portrétů hostů roku 2012.

Tvořivost a změna 
Scéna s MaryC má ve znaku rozvlněný minisyntezátor měnící se do tvaru Rubikovy kostky a slavný „Rhythm Composer“ Roland TR-808. Hledá totiž hravý a kreativnější přístup k hudební tvorbě a věří, že hudba může být nástrojem změny.

Připojte se k naší KRU. Posílejte svou hudbu, tipy, otázky i komentáře na e-mail nebo Facebook. Těšíme se na vás.

Pořad připravuje a moderuje: MaryC

Historie pořadu: Pořad vysíláme od února 2011. Nahradil hiphopový pořad The Best Damn Rap Show, který připravoval hudební publicista Affro, DJ Tuco a EmDee. V lednu 2014 se Kruton přejmenoval na Scénu s Mary C.

Záznamy starších dílů najdete zde.

Tento pořad se již nevysílá

Další pořady

  • Hergot!

    Neortodoxní pohled na duchovní záležitosti.

  • Brrrap

    Rapová série Brrrap je podcast, který se zajímá o to, co se honí rapperům v hlavě, když nedrží mikrofon v ruce. Za jaké kariérní rozhodnutí by si rappeři nafackovali?

  • Stopy

    Hudební projekt Radia Wave, který spojuje nerdskou fascinaci rozhlasovým archivem s láskou k elektronické hudbě. Sto let rozhlasu vysamplovaných v jedinečných skladbách.

  • Rozchod

    Rozchod je šestidílný podcastový seriál o vztahu Denisy a Honzy a jejich pátrání, proč jim to nevyšlo a kde udělali chybu. V hlavních rolích Denisa Barešová a Jan Nedbal.