Pětadvacet úvěrů, dluh 600 tisíc a myšlenky na smrt. Cesta učitele klavíru z dluhové propasti

26. únor 2024

V devatenácti letech si vzal Jakub první půjčku na tři tisíce korun. Studoval a bydlel na intru. Vydělával si první peníze, které nestačily ani na základní potřeby. Rodiče ho finančně podpořit nemohli. Z nedostatku zkušeností a tísnivé životní situace dokázaly různé nebankovní společnosti vytěžit maximum. Po pěti letech měl Jakub 25 půjček a dlužil skoro 600 tisíc korun. Přitom se jen snažil každou další půjčkou umořit tu předešlou.

„Takhle to šlo několik let a furt se nabalovaly další a další půjčky. Byly situace, kdy jsem měl u jedné společnosti šest úvěrů. Ani jeden jsem neplatil, protože jsem na to neměl. Tak jsem tam zavolal a oni mi nabídli sedmý úvěr,“ popisuje lichvářské praktiky některých nebankovních věřitelů Jakub. Ze zákona si přitom každá finanční společnosti musí ověřovat schopnost zákazníka splácet.

Čtěte také

Když se člověk dostane se splácením do prodlení, následuje několik e-mailů denně, třeba i deset telefonátů za sebou. „Vysoké úroky, rpsn, sankční poplatky za upomínky, smsky a telefony – všechno se střádalo a z dluhu pět tisíc bylo klidně dvanáct tisíc korun za měsíc,“ líčí Jakub stupňování tlaku při vymáhání pohledávky.

Z neustálého bombardování věřiteli byl Jakub brzy psychicky na dně. „Měl jsem pocity, že nemusím být na tomhle světě, že můžu zemřít. Rodiče se mnou nebudou mít problémy, mně se uleví,“ vzpomíná na nejtemnější období mladý učitel hudby. Svoji tíživou situaci sdílel jen s rodinou. „Bál jsem se, že se to dozvědí v práci. Obecně se dá říct, že by to do mě nikdo neřekl. Choval jsem se normálně, žil jsem spořádaný život.“

Na dluhovou poradnu Člověka v tísni narazil otec Jakuba na internetu. Jakub oslovil Evu Dittrichovou z Broumovska, která s ním okamžitě začala na dálku pracovat na oddlužení, které trvalo tři roky. „Když se přijde na problematický úvěr, píše se dohoda o smír. Z pětadvaceti úvěrů takto odpadlo asi dvacet. Zbytek probíhal formou rozhodčího řízení, soudní cestou nebo u finančního arbitra. Momentálně splácím už jen u jedné seriózní úvěrové společnosti. Se splácením problém nemám a jsem úplně šťastný,“ končí svoje vyprávění Jakub.

Jaké je žít s rostoucími statisícovými dluhy? Koupil si Jakub ze spotřebních úvěrů něco hodnotného, nebo jen umořoval jeden dluh druhým? Jak funguje spolupráce na oddlužení? Poslechněte si celou Vlnu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.