Šimkovičová je ministryní kultury asi proto, že tancovala v Let’s Dance, říká slovenská novinářka

25. leden 2024

Na Slovensku se znovu demonstruje proti kabinetu Roberta Fica. Po boji o speciální prokuraturu je tentokrát ve hře nezávislost kulturních institucí. Kontroverzní ministryně kultury Martina Šimkovičová totiž mimo jiné prosazuje přímý vliv ministerstva na vedení kulturních institucí. Šimkovičová je zároveň známá problematickými výroky na adresu LGBT+ lidí.

V nové epizodě podcastu Vlna přemýšlení i politický background Martiny Šimkovičové přibližuje novinářka Soňa Jánošová ze slovenského deníku SME.

Soňa Jánošová

„Slováci poznali Martinu Šimkovičovou jako moderátorku televize Markíza. Odtamtud ji ale vyhodili za nenávistné vyjadřování na sociálních sítích v době uprchlické krize. Dá se říct, že Šimkovičová od té doby zanevřela na klasická média a plně se přeorientovala na dezinformační scénu. I to možná vysvětluje její hned první výrazný krok v pozici ministryně, kdy zastavila výzvu pro projekty bojující proti dezinformacím,“ vysvětluje Jánošová.

Jak se slovenská kulturní scéna brání útokům ministryně? Poslechněte si celou Vlnu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.