Šulánky s Bohdalovou v televizi vařit nebudu. Martin Pecina píše milostný dopis moravské kuchyni

10. červenec 2023

Vyhrál soutěž MasterChef Česko, družka mu na to řekla „promiň“. Ale co teď? Martin Pecina je rád zalezlý v noře, kde upravuje knihy. Mnozí z nás máme doma některé z titulů, kterým dal Pecina formu. Je to třeba Jezero od Biancy Bellové, Kontinuita parku od Petra Šestáka, ale i Všechny kočky jsou šedé od Karla Veselého a Miloše Hrocha. Největší radost mu ovšem dělá reedice Rychlých šípů. Redaktor Ondra Šebestík se ale s Martinem Pecinou bavil především o jídle.

Tělo zavedeného tvůrce knih pokrývají různé typografické prvky, náklonnost k Foglarovi zase prozrazuje tetování RŠ na pravé šíji. Muž, který by se býval v klidu dál topil v písmenkách, ale koncem minulého roku vyhrál populární televizní kuchařskou soutěž a propíchl tím nejednu bublinu. Po půl roce pokusů o mediální masáž a komerční spolupráce se zdá, že i mediální pozornost a estrádní duch show se dá ustát s nadhledem.

Pecina momentálně spěje k vydání své vlastní knihy o vaření oblíbených moravských pokrmů. Spojení vaření a knihy v jeho případě skutečně dává určitou logiku, nemá ale jít jen o další kuchařku.

„Jsem člověk, který rád papá, a je to myslím na mě znát. Postupnými kroky, trvalo to tak deset let, jsem se dostal do stádia, ve kterém jsem nyní. Jsem velmi nadšeným amatérským kuchařem, který nedělá jen krásné knihy, ale je ochoten věnovat třeba celou noc tomu, aby vytvořil pokrm,“ vypráví Martin a dodává, že šulánky s mákem s Jiřinou Bohdalovou v televizi vařit rozhodně nebude.

V připravované knize nazvané Jazyk, srdce, mozek, krev s neoficiálním podtitulem Milostný dopis moravské kuchyni se Pecina obrací k surovinám, které si pamatuje z dětství. Konkrétní pokrmy budou ale zpracovány jinak, než jak je tradičně známe. Jedna strana bude věnována například škvarkům. Zabijačkovým produktům se prý kdysi dávno říkalo šperky.

„Na závěr knihy plánuju takovou zvrácenou přílohu, která bude představovat alternativní historii světa, přinejmenším toho gastronomického a na Moravě,“ prozrazuje Pecina.

Co ve Foglarovi najde dospělý čtenář? Jak vypadá práce na českém souborném vydání Jana Amose Komenského? A co jí Martin Pecina nejraději? Poslechněte si celé rozhovorové vydání podcastu Vlna.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka