Nastal zlatý věk seriálových adaptací her? Fallout je po The Last of Us dalším příjemným překvapením

3. květen 2024

Válka. Válka se nikdy nemění. Tak zní motto postapokalyptické herní série Fallout, která se v dubnu dočkala první řady své seriálové adaptace. Šárka ji zhlédla skoro dvakrát, Jarda se dostal do poloviny a Lukáš si dopřál alespoň trailer. Co na postnukleární seriál moderátoři Questu říkají a naučil je mít rád bombu?

„Z první scény, kterou zveřejnili ještě před premiérou zbytku seriálu, jsem od toho nečekala nic. Vlastně jsem spíš čekala, že to bude průšvih, takže mě výsledek hodně příjemně překvapil,“ hodnotí Šárka televizní adaptaci od showrunnerů Grahama Wagnera a Genevy Robertson-Dworet. Podle Jardy si seriál Fallout užijí především fanoušci a fanynky herní předlohy, konkrétně dílů, za kterými stojí studio Bethesda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tedy třetího, čtvrtého a Falloutu 76, z nichž adaptace vychází nejen svou estetikou, ale do velké míry i tónem.

„Místy mě ta míra násilí a brutality až trochu rušila,“ soudí Jarda z prvních čtyř dílů, kde se to jen hemží odhalenými kostmi, amputacemi i vidličkami zapíchanými v nepatřičných místech. Traumatické záběry a zážitky ale velká část postav bere s až bizarním humorem na hraně parodie.

Zatímco Ella Purnell je v roli naivní obyvatelky vaultu Lucy podle Jardy a Šárky kouzelná, seriál si pro sebe stejně krade Walter Goggins coby věčný kovboj a ghúl v jedné osobě. Aaronovi Motenovi v roli pážete Bratrstva oceli pak moderátoři Questu raději nemohou ani přijít na jméno. A Lukáše stejně nejvíc zajímá, kolik procent času je v záběru kamer miláček publika Kyle MacLachlan, kvůli kterému se Lucy poprvé vydává na povrch, kam před 200 lety dopadly jaderné bomby.

Jak moc scény z trailerů vypovídají o zbytku seriálu? A které herní série by si zasloužily kvalitní seriálovou adaptaci příště? Poslechněte si Quest o seriálu na motivy Falloutu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.