Chlap z Pinterestu a sandály na míru: Jak ženichové řeší módu? (bonus)

30. říjen 2019

Seriál Svatebky je o pěti nevěstách a jejich svatebních šatech. Natáčet také ženichy nebylo původně v plánu. Ale když už jsme spolu mluvili o šatech nevěst, zeptala jsem se i na pánské svatební oděvy. Ať už jde o Vojtovy kraťasy a sandály na míru, Milanův cihlový oblek se žlutými mokasínami, nebo o Ondrovo teplákové kombo, módní strategie ženichů rozhodně nejsou bez zajímavosti.

Série Svatebky vypráví příběhy pěti dívek, které se připravují na svou první svatbu. Zachycuje, jak dnes mladé české nevěsty přemýšlí o svých svatebních šatech a jejich prostřednictvím i o instituci manželství jako takové. Hrdinky podcastu byly vybrány prostřednictvím veřejného castingu v listopadu 2018. Následovalo půl roku setkávání a natáčení, při kterém Veronika Ruppert zachycovala přípravy a realizaci svatebních šatů, průběh svateb a nakonec i to, jaký je osud šatů po svatbách. Výsledkem je osmidílný seriál, který Radio Wave vysílá každou středu od 4. září. Ke Svatebkám vzniká také řada doprovodných rozhovorů a reportáží na témata tradic, folklóru a dalších specifik českých svateb a svatebních šatů. Sérii Svatebky můžete poslouchat ve vysílání, na webu a v podcastech Radia Wave. Více informací na wave.cz/svatebky. Přihlaste se k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

Alešovu svatební módu jsem viděla dřív než Zuzaninu. Tmavě šedý oblek měl koupený už pět měsíců před svatbou, v době, kdy se Zuzaniny šaty teprve začínaly navrhovat. Tehdy jsem ještě nevěděla, kdo ve skautském páru ve věcech módy a estetiky tahá za nitky.

Fotbalista Ondra není na sváteční oblékání zvyklý. Ale na svatbu s Martinou, na kterou si myslel už od střední školy, chtěl být oblečený, jak se patří. Vyrazili spolu do obchodu jedné z nejznámějších českých značek pánské elegantní módy. Obsluha prodejny ve velkém brněnském obchodním centru se ale k mladému páru nezachovala úplně nejlépe. Podle Martiny to byl moment à la Pretty Woman v pánské verzi.

Fotbalista Ondra v civilu

Stereotyp sportovce, který by nejraději žil jen v teplákách, suverénně zboural hokejista a sportovní manažer Milan. Na zámeckou svatbu s hudebnicí Terezií se vystrojil vkusně a extravagantně zároveň. Vyhovuje mu být středem pozornosti a rozhodně se nebojí vypadat jinak. Poslechněte si, jak pojal svůj svatební look.

Pro manažera Honzu byla svatba dobrou příležitostí k pořízení obleku na míru. Podobně jako snoubenka Bára ale neuvažoval jen o estetice a efektu. Zásadní pro něj byla i finanční výhodnost. Bára do svatebek investovala jen pár tisíc a po svatbě je chce obratem prodat. Honza na to šel ještě šetrněji a oblek získal úplně zadarmo. Poslechněte si, jak.

Vojta si svou lego nevěstu Julianu vzal uprostřed lesa. Kraťasový oblek s vestou a sakem si nechal ušít na míru u stejné venkovské krejčové jako Juliana. K tomu obul zánovní kožené sandály, také ušité na míru. Podobně jako nevěsta i on do svého modelu zapracoval lego, poslechněte si, jak. 

Ačkoliv to původně nebylo v plánu, natáčela jsem vedle nevěst i ženichy. A právě jim je věnovaný speciální bonus Svatebek. Poslechněte si, jak partneři našich hrdinek řešili své svatební oblečení.

Spustit audio

Související

Epizody Svatebek

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.