Kdo tahá za nitky: Skrytá hra o svatební šaty (4/8)

25. září 2019

Na to, jak by měla vypadat nevěsta, má snad každý nějaký názor. Kdo mluví do výběru šatů hrdinkám série Svatebky? Na koho chtějí udělat dojem, koho neberou v potaz a od koho se nechají ovlivnit? Ve čtvrtém dílu Svatebek se ukazuje, pro koho se nevěsty strojí a jestli si dovedou stát na svém.

Série Svatebky vypráví příběhy pěti dívek, které se připravují na svou první svatbu. Zachycuje, jak dnes mladé české nevěsty přemýšlí o svých svatebních šatech, a jejich prostřednictvím i o instituci manželství jako takové. Hrdinky podcastu byly vybrány prostřednictvím veřejného castingu v listopadu 2018. Následovalo půl roku setkávání a natáčení, při kterém Veronika Ruppert zachycovala přípravy a realizaci svatebních šatů, průběh svateb a nakonec i to, jaký je osud šatů po svatbách. Výsledkem je osmidílný seriál, který Radio Wave vysílá každou středu od 4. září. Ke Svatebkám vzniká také řada doprovodných rozhovorů a reportáží na témata tradic, folklóru a dalších specifik českých svateb a svatebních šatů. Sérii Svatebky můžete poslouchat ve vysílání, na webu a v podcastech Radia Wave. Více informací na wave.cz/svatebky. Přihlaště se k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

Každá nevěsta si přeje, aby její šaty udělaly ten správný dojem. V minulých dílech jsme se dozvěděli, která z hrdinek série Svatebky chce být praktická, kterou láká pohádková nádhera, a kdo chce mít hlavně rychle hotovo. Teď se ukáže, pro koho se vlastně naše hrdinky oblékají. Možná budete překvapení, ale ženich to většinou není. A jak asi tušíte, často hraje roli to, kdo vlastně šaty platí.

S hudebnicí Terezií se setkáváme na poslední zkoušce šatů. Designér Jiří za sebe tentokrát poslal zkušenou krejčovou. A ukazuje se, že šlo o chytrý taktický tah. Na šaty se totiž poprvé jde podívat Tereziina maminka, která si na dceři představovala minimalismus ve stylu Meghan Markle. Krajková romantika posetá třpytem ji zaskočí. Je přesvědčená, že Terezie nezvolila „šťastný model”. Z náročné situace pomáhá oběma vybruslit geniální diplomacie a řemeslná zručnost krejčové.

Matku drží při přípravách šatů v pozadí i skautka Zuzana. Plánovanou podobu šatů sdílí jen se snoubencem a kamarádkami. Nejvíc se nechá ovlivnit od návrhářek, za kterými trpělivě dojíždí z Prahy do Brna. Designérkám se podaří změnit Zuzky názor ve dvou věcech, o kterých byla původně přesvědčená.

Porodní asistentka a bývalá závodní tanečnice Martina původně chtěla vzít v potaz názor svého snoubence Ondry. Nakonec se ale rozhodla pro šaty s obručovou konstrukcí, které rozhodně nejsou podle jeho představ. Zásadní pro ní byl vlastní dobrý pocit a to, že se na šatech shodlo několik jejich blízkých. Kdo Martiny šaty odhlasoval?

Martina v salónu

Fotografka a bývalá modelka Bára si nechala poradit od své módní guru. Jak probíhal výběr v havířovském svatebním salonu? A jaké překvapení se skrývá za tím, že se Bára tak hladce shodne se svou maminkou?

S maminkou probíhá i zkouška Juliániných šatů. V domácím krejčovství v malé obci Bystřec se na svatbu šije pomalu na půlku rodiny. Juliána volí klasickou eleganci a minimalismus, maminka jde do rudočerných a béžových tygrovaných modelů. Co si maminka s dcerou na své svatební outfity řeknou?

Pro koho se hrdinky série Svatebky strojí, čí vkus je ovlivňuje, a jak odolávají dobrým radám svým blízkých? Poslechněte si čtvrtý díl Svatebek, ve kterém se zase o kousek přibližujeme ke svatbě, a napětí roste…

Přijďte se podívat za autorkou Svatebek Veronikou Ruppert na Podcast Session, která se koná 30. září v pražských Kasárnách Karlín. Vstup je zdarma a bez registrace. Více se dozvíte zde.

Spustit audio

Související